Veelgestelde vragen en antwoorden (Q&A)
In onderstaande lijst met vragen en antwoorden staan antwoorden op veelgestelde vragen. Staat een vraag er niet bij? Stel deze dan via het contactformulier.
Binnengekomen vragen zullen aan onderstaande lijst worden toegevoegd.
Het is van 26 september 2024 tot en met 1 februari 2025 mogelijk om plannen in te dienen.
Het indienen van een plan kan als marktpartij via het online formulier indienen plan. Je moet hiervoor inloggen met eHerkenning. In deze omgeving kun je de verschillende documenten uploaden die nodig zijn om de inschrijving compleet te maken. Kijk voor meer informatie op onze pagina Proces en indienen plan.
Gegadigden die niet kunnen beschikken over eHerkenning, bijvoorbeeld omdat zij bij een buitenlands beroeps- of handelsregister geregistreerd zijn, kunnen in plaats van het inschrijvingsformulier de documenten ook per aangetekende post indienen via het volgende adres: Gemeente Noordwijk, Postbus 298, 2200 AG Noordwijk.
Het is binnen het huidige tijdvak niet mogelijk om Resterende gronden aan te kopen zonder de combinatie met het realiseren van het Basecamp. Als na dit tijdvak niet de totale oppervlakte aan Resterende gronden is verkocht, is de gemeente voornemens deze gronden op een later nog te bepalen moment los te verkopen. Gedurende de looptijd van de huidige procedure kan hier geen verdere informatie over worden gegeven.
De beoordeling van de ingediende aanbiedingen wordt uitgevoerd door een commissie bestaande uit minstens twee leden, waarvan minstens één namens de Gemeente Noordwijk en één namens de Provincie Zuid-Holland.
De Beoordelingscommissie komt in een consensusoverleg tot één gezamenlijke score op ieder beoordelingscriterium. Er is in die zin binnen de Beoordelingscommissie geen sprake van uitoefening van stemrecht.
De Gemeente Noordwijk en Provincie Zuid-Holland zijn bereid om, rekening houdend met de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van gemeente, provincie en marktpartij volgens de diverse documenten behorend bij deze selectieprocedure, mee te denken over de doorontwikkeling van de NL Space Campus. Partijen staan daarbij open voor een periodiek overleg. Hoe dit overleg wordt vormgegeven en welke overlegstructuur passend is, kan in een later stadium worden bepaald.
De beoordeling van het ontwerp van het Basecamp (naast plattegronden en impressies ook bestaande uit een toelichting) geschiedt op de volgende aspecten: – De mate waarin aantoonbaar effectief invulling wordt gegeven aan de geformuleerde doelstelling, op een realistische en uitvoerbare wijze:
- De mate waarin de ingediende informatie volledig is;
- De mate waarin de ingediende informatie concreet en eenduidig is.
Zie voor een beschrijving van de verschillende inhoudelijke aspecten van deze deelbeoordeling de ‘Doelstelling’ onder § 4.4.1. ‘Ontwerp Basecamp’.
De juiste oppervlaktes zijn als volgt; Het Basecamp dient op de Erfpachtgrond te worden gerealiseerd. De Erfpachtgrond betreft minimaal 3.200 m2 en maximaal 6.000 m2 oppervlakte; u dient aan te geven hoeveel van deze oppervlakte u in erfpacht wenst te verkrijgen. Een situatietekening waarop de locatie van de maximale afmetingen van de Erfpachtgrond is aangegeven is hier te vinden. NB. In het Inspiratiedocument zijn de vanuit de ‘community’ gewenste functies van het Basecamp beschreven (ontvangstruimte, horecavoorziening, etc.), daarbij zijn bewust geen vierkante meters per functie gespecificeerd. Dit zijn slechts de door gemeente en Provincie bij potentiële gebruikers verzamelde wensen voor het Basecamp; het betreft nadrukkelijk geen eisen zoals deze in de Leidraad te vinden zijn. Partijen hebben dus de vrijheid om naar eigen inzicht binnen de totale bandbreedte van minimaal 3.200 m2 en maximaal 6.000 m2 perceel zelf tot een indeling te komen van de vierkante meters per door hen voorgestelde functie.
We nemen aan dat met ‘gebiedsvisie’ het document “Gebiedsvisie, Spelregels en Financiële strategie NL Space Campus” d.d. oktober 2020, wordt bedoeld. Omdat in dit document o.a. scenario’s en te nemen vervolgstappen worden geschetst en hier op aspecten inmiddels keuzes in zijn gemaakt en/of vervolgstappen zijn genomen is het document niet meer volledig actueel. De in het document geformuleerde doelstellingen en ambities (o.a. in de samenvatting en het hoofdstuk ‘Strategische gebiedsvisie’) zijn onverminderd actueel en dienen derhalve ter inspiratie.
De Gemeente en de Provincie zijn bereid om de minimumeis dat “de aanbieding past binnen het vigerende omgevingsplan van de Gemeente, inclusief het voldoen aan het maximaal aantal bouwlagen” te versoepelen, zowel voor het Basecamp als de Resterende gronden. Er waren reeds twee uitzonderingen op deze eis voorzien, te weten voor 1) het vestigen van een horeca-functie in het Basecamp (op erfpachtgrond) en 2) een eventueel plan voor de realisatie van een shortstay op de Resterende gronden (ten zuiden van de Kapteynstraat). De Gemeente was reeds voornemens om – met behoud van haar publiekrechtelijke verantwoordelijkheid – medewerking te verlenen aan het planologisch mogelijk maken van bovengenoemde functies op de genoemde locaties. Zie voor meer informatie pp. 3-4 en 8-9 van de Leidraad.
In aanvulling daarop zijn de Gemeente en de Provincie ook bereid om bepaalde andere afwijkingen van het vigerende omgevingsplan in overweging te nemen. Zij zullen eventuele voorgestelde afwijkingen met een positieve grondhouding beoordelen, mits deze aansluiten op de “Gebiedsvisie, Spelregels en Financiële strategie NL Space Campus” en voldoen aan de overige minimumeisen (pagina 8 van de leidraad). Eventuele afwijkingen t.o.v. het omgevingsplan moeten worden aangegeven in de aanbieding en de gemeente en provincie zullen deze betrekken in de beoordeling op de criteria “Doorontwikkeling NL Space Campus” respectievelijk “Optionele combinatie ontwikkeling Resterende gronden”. Naast de verhouding tot de “Gebiedsvisie, Spelregels en Financiële strategie NL Space Campus” is tevens relevant dat een aanbieding die uitgaat van afwijkingen onzekerder is dan een aanbieding die al past binnen het omgevingsplan.
Een afwijkingsverzoek blijft volledig voor rekening en risico van de marktpartij; er is geen garantie op medewerking (ook niet bij een positieve beoordeling in het kader van deze selectieprocedure) en ook behoudt de gemeente haar publiekrechtelijke verantwoordelijkheid. Bovendien doet een afwijkingsverzoek niet af aan de verplichtingen van de marktpartij jegens de gemeente.
In overleg tussen de winnende marktpartij en Gemeente kan worden bepaald welke planologische maatregel het meest geschikt is om de betreffende functie mogelijk te maken. In principe ligt het initiatief hiervoor bij de marktpartij. De Gemeente is voornemens om – met behoud van haar publiekrechtelijke verantwoordelijkheid – medewerking te verlenen aan het mogelijk maken van deze functies. De Gemeente heeft dienaangaande een inspanningsverplichting. Zie voor meer informatie pp. 3-4 en 8-9 van de Leidraad.
Nee. Mocht de beoogde functie planologisch niet haalbaar blijken, dan is dat voor rekening en risico van de koper en doet dat niet af aan zijn verplichting om de desbetreffende grond af te nemen.
Niet van toepassing, er is geen sprake van een voorbehoud zoals hier bedoeld.
Ja. De gemeente Noordwijk en provincie Zuid-Holland zullen deze informatie vertrouwelijk behandelen en niet zonder toestemming verder verspreiden.
De canon is 4,5 % van de grondprijs. De grondprijs wordt jaarlijks geïndexeerd. De canon zal, zonder nader overleg, jaarlijks, voor het eerst per 1 januari 2025 (zie artikel 5.4 erfpachtovereenkomst) worden geïndexeerd.
Artikel 5.5 gaat over herziening van de canon. Na 5 jaar wordt de canon herzien, waarbij wordt gekeken of de grondprijs en het percentage nog actueel is. De canon dient alsdan te worden vastgesteld op grond van de dan voor de bepaling van de hoogte van de canon van belang zijnde omstandigheden, op basis van een onafhankelijke taxatie van een door de Grondeigenaar in te schakelen taxateur. Op de aldus gewijzigde canon is vervolgens lid 4 van dit artikel van toepassing.
Als het winnende plan een short-stay bevat zal voor de betreffende grond € 500 per m2 BVO in rekening gebracht worden. Deze prijs is prijspeil 1-1-2025 en zal jaarlijks geïndexeerd worden met de CPI.
De Nota parkeernormen Noordwijk 2020 is van toepassing. De locatie is gelegen in Zone C. Dit betekent voor een bedrijfsverzamelgebouw een parkeernorm van 1,95 parkeerplaatsen per 100 m2 bruto vloeroppervlakte. Conform artikel 5.7 van de Nota Parkeernormen 2020 is er de mogelijkheid om de parkeernorm te corrigeren (verlagen) als er deelmobiliteit (deelauto’s) wordt ingezet. De mate waarin een normcorrectie door toepassing van deelmobiliteit door de gemeente ontvankelijk wordt verklaard, is gelimiteerd tot maximaal 25% van totale normatieve parkeervraag. Hierbij wordt uitgegaan van 1 deelauto welke 4 autoparkeerplaatsen vervangt (ruimtebesparing van 3 parkeerplaatsen per deelauto).
Voor zover bekend zijn deze niet aanwezig. NB. Van partijen wordt verwacht dat zij bij het opstellen van het plan zelf rekening houden met eventuele publiekrechtelijke beperkingen.
Nee dat geldt alleen voor de koper, zie koopovereenkomst artikel 9.
De gemeente Noordwijk is geen opdrachtgever van het openbaar vervoer, dat is de provincie Zuid-Holland. Sinds 15 december 2024 is Qbuzz de concessiehouder voor het openbaar vervoer in het concessiegebied Zuid-Holland Noord. Het vervoersprogramma van Qbuzz is hier te vinden. Door de R-net bus (lijn 400) van Leiden naar Katwijk (incl. Esa Estec en Space Expo) is de bereikbaarheid tussen Leiden en Katwijk en Esa Estec (Noordwijk) al verbeterd. Ook de bereikbaarheid van de innovatieclusters onderling (Leiden Bio Science Park, Unmanned Valley, NL Space Campus) is hierdoor verbeterd. De komende jaren wordt deze corridor verder doorontwikkeld, onderdeel daarvan is o.a. de aanleg van een busbaan langs de N206. Daarnaast werkt de provincie Zuid-Holland samen met de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Katwijk en Noordwijk aan een betrouwbare, comfortabele en frequente busverbinding. Daarbij wordt o.a. onderzocht hoe de buslijnen 20 en 21 verbeterd kunnen worden. Deze lijnen liggen tussen Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Noordwijk.
De gemeente Noordwijk, andere gemeenten binnen de regio Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland blijven zich de komende jaren hard inzetten om de zuidelijke ontsluiting van de Duin- en Bollenstreek en de OV-verbindingen te verbeteren.
- Op 10 oktober 2024 heeft Liander transportschaarste voor levering afgekondigd op het regionale elektriciteitsstation 150/50 kV in Leiden. Dit betekent dat Liander voorlopig geen transportcapaciteit toekent bij aanvragen voor nieuwe grootverbruikaansluitingen. Liander geeft aan dat kleine bedrijven (met een aansluiting tot 3×80 ampère) geen last hebben van de drukte op het net. Voor deze aansluitingen is op dit moment geen netcongestie.
- Vooruitlopend op de selectie van een marktpartij voor realisatie van het Basecamp (en optioneel resterende gronden) heeft de gemeente Noordwijk op 26 september jl. een grootverbruik aansluiting (AC5, 1700 kW) aangevraagd bij Liander met als doel zeker te zijn van de benodigde capaciteit voor het Basecamp. Op deze aanvraag is door Liander teruggekoppeld dat het gevraagde vermogen op dit moment niet leverbaar is i.v.m. bovengenoemde transportschaarste. De gemeente heeft de aansluiting definitief aangevraagd. Hierdoor staat de gemeente op de wachtlijst voor transportcapaciteit en staan de werkzaamheden van Liander voor het realiseren van de aansluiting ingepland (Q1-2027). Liander heeft aangegeven dat op dit moment een congestieonderzoek wordt uitgevoerd waarmee Liander kijkt of er toch ruimte is om transportcapaciteit toe te kennen aan klanten, de resultaten hiervan zijn naar verwachting in Q2 2025 bekend. Liander heeft aangegeven dat de congestie wordt veroorzaakt door meerdere knelpunten en de verwachting is dat deze wordt opgelost tussen 2029 en 2031. Kortom: De grootverbruikcapaciteit is helaas niet gegarandeerd. Het feit dat de aansluiting definitief is aangevraagd door de gemeente zorgt er wel voor dat de gemeente op de wachtlijst staat voor capaciteit en de werkzaamheden van Liander voor het realiseren van de aansluiting zijn ingepland. Recent heeft Tennet ook transportschaarste afgekondigd, Liander heeft daarop aangegeven dat grootverbruikers die vóór 5 december op de wachtlijst stonden (zo ook de gemeente), geholpen worden wanneer het Liander-knelpunt is opgelost.
- Marktpartijen worden aangemoedigd om met een zo energiezuinig mogelijk ontwerp te komen. Gemeente en Provincie zijn bereid om actief mee te denken met de winnende marktpartij over innovatieve mogelijkheden voor energie. Hierover is onder andere ook contact gelegd met partijen in de regio zoals de Task Force Netcongestie Holland Rijnland en Economic Board Duin en Bollenstreek.
- NB. Met betrekking tot de erfpachtgrond is de gemeente bereid de termijn waarbinnen de omgevingsvergunning moet worden aangevraagd en/of de termijn waarbinnen de realisatie moet zijn afgerond (termijnen uit artikel 8.2 van de concepterfpachtovereenkomst), te verlengen indien en voorzover dat aantoonbaar nodig is vanwege netcongestieproblematiek en dit de erfpachter niet kan worden toegerekend. Eventuele gevolgen van de netcongestieproblematiek kunnen worden aangegeven in de aanbieding/planning en de gemeente en provincie zullen deze betrekken in de beoordeling op het criterium “Basecamp”. Met betrekking tot de koopovereenkomst en grondreserveringsovereenkomst voor de resterende gronden ziet de gemeente ruimte om, indien noodzakelijk als gevolg van netcongestie, een andere termijn overeen te komen. Eventuele gevolgen van de netcongestieproblematiek kunnen worden aangegeven in de aanbieding/planning voor de resterende gronden en de gemeente en provincie zullen deze betrekken in de beoordeling op het criterium “Optionele combinatie ontwikkeling Resterende gronden”.
Ja, op aanvraag.
Na het indienen van uw aanbieding kunt u uw plannen presenteren aan de beoordelingscommissie. Hiervoor zijn de volgende opties gereserveerd:
- Woensdag 5 februari tussen 13.30 -16.00 uur
- Donderdag 6 februari tussen 14.00 -16.30 uur
- Dinsdag 11 februari tussen 13.30 -16.00 uur
- Donderdag 13 februari tussen 14.00 – 16.30 uur
De presentatie zal maximaal 1,5 uur duren. Wanneer uw plan is beoordeeld op compleetheid en de minimumeisen wordt contact opgenomen om de presentatie te plannen.